Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафиров, БСП: Държавен преврат е, ако се докаже, че има манипулация с машинния вот

"В нашата стая са идвали представители на "Продължаваме промяната" с разни оферти", сподели депутатът

28.11.2022 | 20:36 Редактор: Искра Ангелова

Игра на кодове между "Продължаваме промяната" и БСП - кой ги раздава?

"Не чух обяснение от "Продължаваме промяната", а объркани разсъждения. Може би ще излезем прави, още по-малко, че днес прокуратурата се е самосезирала по казуса. Явно държавното обвинение е намерило достатъчно аргументи, за да започнат своята проверка. Ние имахме намерение и в Народното събрание да инициираме такава временна комисия, която да се занимае с целия изборен процес", каза зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

Той се надява, че истината все пак ще излезе наяве.

"Свидетели сме на една необяснима фиксация на БСП, против съм партньори, които са работили заедно, после в публичното пространство да си изясняват отношенията. И не е вярна тезата, че няма аргументи, нашите аргументи за промяната в Изборния кодекс са много солидни. И в индивидуални разговори, и в нашата стая са влизали представители на "Продължаваме промяната" с разни оферти, с една цел - да бъде оттеглен нашият законопроект", допълни Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Народният представител припомни, че има и проучване, което показа, че 50% от българските граждани искат да гласуват по традиционния начин.

"Ако кажем, че другите 50% искат да гласуват с машини - какво по-демократично от това да дадем възможност и на двете групи да упражнят правото си на вот. Не разбирам защо с лека ръка се подминава ниската избирателна активност и се хвърля вината само върху лошите партии, които не са си свършили работата. Забелязвате ли как не се говори за код, а се говори за кодове. Стана ли ясно на обществото кои са хората, които държат тези кодове? След броенето на разписките има разминаване", подчерта зам.-председателят на левицата.

И сподели, че е чул за разминаване от 70 гласа, които са били в полза на "Демократична България".

"Ако се докаже, че има манипулация, това е държавен преврат, тежък удар за демокрацията. Народното събрание загуби ценно време. Едва ли ще се стигне до касиране на изборите, но това не означава, че истината не трябва да излезе наяве. Подозирам, че в самата ЦИК няма достатъчно яснота по въпроса, но ако започнат да дълбаят, ще стигнат до интересни заключения", категоричен е Атанас Зафиров.

Гледайте целия разговор във видеото.