"Продължаваме промяната" призна за трудности с БСП. ГЕРБ: Шокирани сме от тона

Скандалът за машинния вот продължава

28.11.2022 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

Прокуратурата се самосезира по твърденията на БСП за манипулиране на машинния вот на последните избори. Проверката е възложена на Държавната агенция "Национална сигурност". Реакцията на социалистите в петък взриви отношенията им с "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ първи призоваха прокуратурата да се самосезира по случая с изказванията на БСП от парламентарната трибуна за предоставяне на кодове за машините от Кирил Петков, ако изтеглят закона за връщането на хартиената бюлетина. От партията завиха, че вярват в работата на българските институции и ще установят ако има манипулации. 

"Ние сме шокирани от тона между бивши партньори за подобни неприлични предложения между тях, като ултиматуми и заплахи. Надявам се, че българските институциите ще установят дали са възможни подобни манипулации", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Според "Продължаваме промяната" от гласуването на промените Изборния кодекс ще зависи дали може да има затопляне в отношенията с БСП.  

"В последните седмици имаше трудности в отношенията с БСП, които произтичат най-вече от промените в Изборния кодекс, които тръгнаха по законодателна инициатива на БСП. След това бяха доразвити и в комисии от ГЕРБ, ДПС и БСП. Това, че трите гласуваха заедно доста промени вече и в рамките на правна комисия на второ четене, също беше лош знак", коментира Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

На този фон пред БСП в момента не стоят на дневен ред отношенията с "Продължаваме промяната", а обявеното от Георги Първанов, по думите на Корнелия Нинова, ново ляво обединение.

"Ние, като ново ръководство, от 2016 година насам положихме усилия да върнем тези наши другари към общата лява политика. БСП никога не е спирала опитите и процесите да търси обединение в ляво. Стигали сме дори до коалиция от 26 партии преди година и половина. За нас тази тема е много важна и всеки отпит си заслужава", каза Корнелия Нинова.

Гласуването на промените в Изборния кодекс продължава в пленарна зала и тази седмица, а от БСП са категорични, че няма да оттеглят предложението си за връщане на хартиените бюлетини.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)