Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по киберсигурност: За бюджета, който имат нашите институции, се справят добре

Според доц. Златогор Минчев правенето на щабове не е много полезно

15.11.2022 | 21:15 Редактор: Вяра Димова

След поредната хакерска атака срещу български институции – трябва ли да се сформира щаб, който да следи за заплахите? 

"С цел удобство, около пандемията бяха направени много услуги, включително и достъп през уеб портали, които не са затворени все още и се ползват като услуга и не са достатъчно добре защитени. Този тип атаки търсят да намерят пробойни", коментира експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

И допълни, че не е трагедия да бъде блокиран сайтът на президентството или Министерския съвет или на която и да е държавна институция за  няколко минути.

"По интересно е, че не се коментира Linting два дни не работи и се блокира, тя е доста сериозно поддържана мрежа. Тук мога да кажа, че нашите институции за този бюджет, който имат, се справят добре. Ако им се даде друг бюджет, ще се справят и по-добре", каза доц. Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Като маневра за отвличане на вниманието той посочи темата за създаването на щаб, който да предотвратява атаки. 

"Правенето на щабове не е много полезно, към Министерството на електронното управление има център. Само че този център трябва да работи, не само да чете докладите на ENISA и на колегите от НАТО, а и да следи какво става в страната, за което обаче му трябва време. Великобритания има такъв център, у нас само коментираме темата. Необходим е ресурс", поясни експертът.

По отношение на предстоящия Черен петък доц. Минчев посъветва да не се доверяваме лесно.

"Трябва да се купува от оторизирани търговци. Трябва да сме наясно, че много голям дискаунт в условията на хиперинфлация в глобален план, която предстои за следващата година, не може да се очаква. Част от банките предлагат виртуални карти, които могат да се използват", посъветва гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.