Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калин Терзийски: Будителите да се замислят какво е да събудиш хората

Писателят работи върху философския роман - "Слава"

01.11.2022 | 20:54 Редактор: Петя Кръстева

Всеки интелигентен и почтен човек става за будител. Стига преди това да уточни пред себе си какво точно означава . Ние използваме голяма част от понятията като клишета. Това заяви писателят Калин Терзийски в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му, ако човек иска да буди хората, трябва да им крещи и да ги изнервя. 

"Когато си повтаряме клишетата, губим смисъла. Не е хубаво да се будиш, много е сладко да спиш. Когато спиш обаче, тигрите и лъвовете те изяждат изключително лесно", смята той. 

Според Терзийски "този, който се цани за будител, трябва да помисли много сериозно какво е да събудиш хората". 

В студиото на Bulgaria ON AIR той коментира политическата обстановка в страната.

"Хвърляме неприятни неща, които не са толкова характерни за политиците, отколкото за журналистите - приравняват песимизма, отчаянието, злословието и грозотата с истината", смята писателят. 

Терзийски е на мнение, че всеки човек на изкуството иска да бъде видян и чут. Освен това, всеки човек на мисълта обикновено смята, че има истини за казване, които могат да събудят много хора и да им дадат път напред.

Писателят работи върху роман, наречен "Слава", който да бъде философски. Неговата идея е да разкаже не само какво означава славата, но и за срещите на Терзийски с личности като Антон Дончев, Жорж Ганчев и Виктор Пасков.

Гледайте целия разговор във видеото.