Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Недков: Имаме парламент на петите колонии, вероятно ще станем непотопяем самолетоносач

Невъзможно е днес да функционират будители, категоричен е писателят

01.11.2022 | 19:55 Редактор: Тодор Петров

В Деня на будителите - на крачка ли сме от евтаназията на обществените отношения? 

"Будителите са писали и чели на свещи. Те са разгадавали сенките в историята, за да формират своето послание в историята. В онези времена читалищата са били Алма матер на будителите. Днес цифровите технологии изгасиха свещите. Будителите са уникален български феномен", каза писателят Димитър Недков в предаването "Денят ON AIR".

"Възможни ли са будителите днес? Все по-трудно и почти невъзможно. Длъжностната характеристика на този феномен предполага да събуди усещането на народа като стойностна нация и да възбуди стремежа за утоляване жаждата за териториална и духовна суверенност", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Днес будителството е абсурд да бъде признато като европейска ценност, отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

"Можете ли да си представите как би го понесла от никого неизбраната председателка на ЕС - Фон дер Лайен, новините да започват с "О, неразумни европеецо". Паисий Хилендарски е недопустим будител в Европа. Това е тъжно", подчерта писателят.

Според Недков не е било трудно да се отгатне, че след изборите у нас "клоуните" и "дресираните животни" ще бъдат същите. В същото време виждаме как никой не иска да бъде собственик на цирка.

"Три дни да избираш председател на парламента... Дано Рашидов да издържи, представям си какво му коства. За пръв път имаме парламент на петите колонии в България. Ако има правителство, то няма да е пробългарско. Петите колонии са продукт на чуждоземни неправителствени организации, занимаващи се с "благотворителни" цели. Постигнаха първата задача - българската земя да няма значение за нас. Най-вероятно ще станем непотопяем самолетоносач като Малта", посочи писателят. 

Той добави, че България участва във войната, след като Украйна е подпомагана непрекъснато чрез бюджета на ЕС, за който даваме своите вноски.

"Невъзможно е днес да функционират будители. Кой ще те остави при това изискване за политкоректност, будителите ще бъдат във всички забранителни списъци. Политкоректност означава да мислиш със зададените клишета - правила и норми. Понякога и аз се самоцензурирам, без никой да ме кара", сподели Недков.

Писателят е на мнение, че сме загуби хибридната война със Северна Македония след национално предателството от страна на българския политически елит.

"От вдигнатия юмрук на президента и фразата му, че парламентът е на улицата, стана ясно едно - жална ѝ майка на България. Допуснахме поколенческа криза и сблъсък на поколенията. Българските политици в момента отсичат бора в "Гераците", под който будителите са съчинявали посланията си", завърши Недков.

Гледайте целия разговор във видеото. 
 

3
0 rate up comment rate down comment 3
Рада Госпожина
преди 6 месеца
Или човекът не е съвсем наясно какви са тези будители, или съвсем съзнателно заблуждава слушащите го: няма как да сравняваш ЕС с империите от 18 в.,а още по-малко султан Махмуд, да речем, с Урсула фон дер Лайен...Да не говорим за несъществуващата ,,хибридна война" с РСМ, която сме били загубили, както и за непонятните ,,пети колониИ".Вероятно човекът е имал предвид ,,пета колона", но някак нелепият неологизъм ни връща към колониалната ни зависимост от Русия и СССР -- накратко, грешката е вярна. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 4
Алфа
преди 6 месеца
1
1 rate up comment rate down comment 0
Иванов
преди 6 месеца
Първият народен будител е Петър Богдан - автор на първата История на България, написана 100 години преди Паисий.Колко български учители казаха на учениците си, че първата българска история е написана от Петър Богдан, а не от Паисий? Сигнализирай за неуместен коментар