Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Глас от "Републиканци за България": Не се вписваш в обстановката в НС, ако знаеш и можеш

"Г-н Борисов ще направи всичко възможно да покаже, че иска да има правителство", каза Джема Грозданова

01.11.2022 | 20:25 Редактор: Искра Ангелова

"Съвременни будители не виждам, въпреки че много уважавам можещите и знаещите хора, поне в моето ежедневие съм заобиколена от такива. Много е трудно да оцелееш в НС, ако можеш и знаеш. Не се вписваш в обстановката. Евроатлантическото мнозинство стана клише, още когато гласуваха решението за РСМ. Сега ще бъде много трудно да се сформира т.нар. евроатлантическо общество", каза международният секретар на "Републиканци за БългарияДжема Грозданова от "Републиканци за България" в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея е хубаво да има кабинет, но не на малцинството, а мнозинство от 121 гласа, за да може да се работи нормално.

"ГЕРБ имаха правителство на малцинството, но бяхме 117 народни представители. И пак беше трудно. Не можеш сутрин да закъснееш, да си на интервю, или да отидеш в командировка, в която да свършиш нещо. Ти трябва да си в залата непрекъснато и трябва да имаш подкрепата. Когато пък БСП имаха 85 народни представители, никога не направиха така, че всички да бъдат в зала, което ми говори, че сегашната им теза, че те са се борили със статуквото преди, не е толкова вярна", допълни Грозданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички партии, които са управлявали предишните години, са статукво.

"Важно е да разграничим това, че вече партиите не се делят толкова на "ляво" и "дясно", колкото бяхме свикнали преди, а повече на промяна и минало. И пример за това са "Продължаваме промяната". Те са евроатлантическа партия, която подкрепя тази линия, но всъщност за мен те не са десни, дори не са и център", подчерта политическият представител на "Републиканци за България".

Грозданова смята, че те формално не са подкрепили нито една партия.

"Говорихме с нашите поддръжници и избиратели да подкрепят по-скоро дясната и евроатлантическата линия, за да можем да продължим в посоката, в която сме започнали. Получава се противоречие, което не мисля, че оттук нататък може да изглади. За мен изходът от ситуацията е нов дясно-центристки субект, който не знам откъде ще се появи", обясни тя.

И посочи, че ни очаква правителство с много кратък живот.

"През бюджета се прави политиката. Донякъде решението на служебния кабинет е правилно - да не налага бюджет, защото той показва политика. Има риск, защото и държавата не стои добре в международен план. Това също повишава дефицита", добави Джема Грозданова.

"Не може всичко в политиката да бъде на база лични отношения, трябва всеки да може да говори с другия, без преди това да е имал противоречия, за да се стига до съд, няма как да говориш с някого и да постигаш резултати, ако ти имаш лични проблеми с него", поясни тя.

Самата Грозданова предпочита да има редовно правителство: "Г-н Борисов ще направи всичко възможно да покаже, че иска да има правителство. От политическа гледна точка е длъжен да го направи, но ще му бъде трудно да поеме отговорността за правителство на малцинството. Парламентарната математика не излиза, ако не се броят "Възраждане" и "Български възход". В момента страдаме от липса на интелигентно лидерство."

Гледайте целия разговор във видеото.