Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Стоян Денчев: Българските политици ще се превърнат в държавници, ножът е опрял до кокала

Според него, ако има нови избори, резултатът ще зависи от начина на гласуване

24.10.2022 | 20:26 Редактор: Ирена Бакърджиева

"Ще ми се да има шанс за създаване на какъвто и да е кабинет. Би могло да се състави такъв кабинет. Явно, че не може да има пресечна точка на всички предложения. Много трудно се създава такова мнозинство на еднаквите предложения, но се надявам, че разумът би трябвало да надделее над хаоса", заяви общественикът проф. Стоян Денчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той очаква българските политици да се превърнат в държавници, защото ножът е опрял до кокала.

"Тяхната цел не е насочена към формиране на правителство, което да изведе от кризата България, а си мислят какво ще стане при следващите избори. А то нищо ново няма да стане. Някой трябва да се жертва от тези политици и да каже "майната му на бъдещето, дайте да видим настоящето", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му, ако утре има извънредно заседание на парламента, то би могло да приеме промяната на Закона за гласуването и да приеме някаква резолюция, свързана с указване на военна помощ на Украйна.

Според него, ако има нови избори, резултатът ще зависи от начина на гласуване – дали ще бъде с хартиена или друга бюлетината. Денчев смята, че ще се запази съотношението, което е и в момента.

"Дай, Боже, да се формира някоя нормална коалиция, която да дойде на базара на общи ценности и цели", добави той, след което цитира думи на Нелсън Мандела: "Стремежът към живота не трябва да се отчита с това колко си лош, когато паднеш, смисълът на живота е веднага като паднеш, да станеш", към това трябва да се стремят нашите политици", категоричен е гостът.

"И "Български възход", и "Демократична България", и БСП биха имали шансове, но най-голям шанс има "Български възход". Ако реши президентът, че ще ходим на нови избори, би могъл да даде третия мандат и на ДПС", добави общественикът.

Денчев е убеден, че няма да има никакво правителство, докато няма българско мнозинство, а не евроатлантическо.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК