Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Румен Христов: Българските граждани ще загубят от нови избори

"Не бяха достатъчно умни, за да съхранят четворната коалиция", смята Румен Христов

06.10.2022 | 20:40 Редактор: Петя Кръстева

Омразата и желанието за изчегъртване на "Продължаваме промяната" доведоха до противопоставяне, което не е в полза на България и българските граждани. Ако политиците милеем за държавата си, виждаме каква зима ни чака и че на няколкостотин километра се води война, трябва да се намери решение, удовлетворяващо по-голямата част от българските граждани. Tова заяви лидерът на СДС Румен Христов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му всички "бомбастични неща, които са съобщавани по адрес на ГЕРБ, са неприемливи". 

"Партньорите, към които протегнахме ръка, се държат като в детска градина. не играем на "Не се сърди човече", а коментираме дали тази държава може да бъде управлявана", констатира той.

От думите на Христов стана  ясно, че ГЕРБ-СДС биха подкрепили реформи в съдебната система. 

"Целта не е да бъде сменен един човек, а да се направи механизъм, който да не допуска това, от което се притесняват те - да има контрол и да видим дали може да бъде променена Конституцията", коментира бившият депутат.

Христов ясно изрази позицията на ГЕРБ и СДС по отношение на войната в Украйна - те осъждат агресията и смятат, че България трябва да изпрати оръжия на Киев. 

"Трябва да спрат да упрекват ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", че сме свалили тяхната коалиция. Те не бяха достатъчно умни, за да я съхранят",  категоричен бе той.

В отговор на въпрос каква е причината Росен Плевнелиев и Соломон Паси да са избрани да водят преговорите за съставяне на кабинет, Христов посочи, че една от тях е "антипутин" ориентацията им.

"Защо да не се постигне едно съгласие за подкрепа на правителство, което очевидно няма да изкара 4 години... Правителствата трябва да бъдат политически и да има ясна отговорност. Трябва да изкараме най-малко до местните избори, за да не правим два избора в една година", подчерта той. 

Христов обобщи кои са възможните партньори на ГЕРБ за сформиране на кабинет.

"С "Възраждане" имаме противоположни ценности, нямаме контакти с тях. "Български възход" заявиха тяхната категорична проевропейска ориентация, бихме могли да разговаряме с тях", поясни той.

Лидерът на СДС заключи, че ако не успеят да намерят допирателни точки с останалите партии - отиваме на избори, в които ще загубят българските граждани.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Гледайте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК