Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Поет: 6 септември може да е национален празник, на него българите вземат съдбата си в свои ръце

Според Владимир Левчев единението трябва да бъде за доброто на България

06.09.2022 | 21:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Празник е, но добри ли са времената, в които живеем?

"Много светъл празник, който може да бъде национален, защото 6 септември е изцяло българско дело на велики хора като Захари Стоянов, Стефан Стамболов и княз Александър I Батенберг, който се появява като един български патриот и приема Съединението въпреки несъгласието на руския цар Александър III. Това е един момент, в който България се освобождава не само от турска, но и от руска зависимост", заяви поетът и журналист Владимир Левчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него единението трябва да бъде за доброто на България. Той обясни, че за разлика от 3 март, когато се подписва това предварително споразумение между 2 воюващи империи без никакво българско участие, 6 септември е един светъл ден, в който българите вземат съдбата си в свои ръце. Гостът допълни, че най-големият принос на България към световната и европейската култура е създаването на кирилицата по времето на княз Борис и цар Симеон.

"Не бих свързал празника с политическата ситуация в България, която е сложна, защото поне в последния парламент нямаше достатъчно стабилно мнозинство, въпреки че правителството на Кирил Петков достигна големи успехи. Въпреки своята изключителна нестабилност те постигнаха много", твърди Левчев за Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че има газ, както и алтернативи, а положението е много тежко в цяла Европа, но не чак толкова в България, защото тя не е толкова зависима от газ, колкото Германия например. За него много важно е, че най-после се стигна до завършване на конектора с Гърция, защото това е алтернативата заедно с втечнения газ.

"Ако България продължава да бъде управлявана от служебни правителства, то реално става една президентска република наистина. Докарахме се до това положение, защото нямаме стабилно мнозинство. Дано в този парламент вече да има. Надявам се този път да гласуваме по-разумно и да имаме мнозинство, което ще помогне на България", смята гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК