Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш депутат от ДБ: Русия води хибридна война, поскъпването на газа е целенасочено

"Ако ще договаряме газ, това трябва да стане август месец", посочи Мартин Димитров

03.08.2022 | 20:40 Редактор: Ваня Кузманова

Големи ли са енергийните дисбаланси в държавата? 

"България в момента е на кръстопът, ако тръгнем чрез Русия да се снабдяваме с газ, ни чакат ултиматуми. Цяла Европа търси алтернативи и ние на този фон трябва да разберем, че също трябва да търсим алтернативи за втечнен природен газ, за да сме сигурни през зимата. България трябва да има ясна позиция", заяви бившият депутат от "Демократична България" Мартин Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му става въпрос за хибридна война от страна на Русия

"Още преди нападението над Украйна тя намали доставките. Това е стратегия. В момента тя пренасочва газ към Китай. Поскъпването на газа е целенасочено. Ние сме в екстремни кризисни условия и ситуацията е критична за цяла Европа. Ако ще договаряме газ, това трябва да стане август месец. Трябва да се говори с Гърция и Турция спешно", изтъкна бившият депутат пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че колкото повече количества се договорят, толкова по-добре. Сами няма да се справим, трябва да поискаме помощ от Европейската комисия, но започнат ли да се съгласят с ултиматумите от Русия, тази помощ ще изчезне. 

"Финансовото състояние на "Булгаргаз" е критично, защото цената на газа поскъпва. Консумацията на България не е голяма и проблемът е напълно решим. "Топлофикация София" може да работи на мазут колкото се налага, но тук възникват екологични проблеми и това е по-скоро краен вариант. Трябва да се създаде възможност АЕЦ "Козлодуй" да работи с алтернативно ядрено гориво", посочи Мартин Димитров.  

И заключи, че явяването на избори с "Продължаваме промяната" е добър вариант, защото може да се получи много висок резултат и това да е предпоставка за създаване на правителство

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
532
преди 1 година
Върти суче, все ГЕРБ виновен! Иезуитска работа! Когато си некадърен, обвиняваш някой друг и винаги очакваш, някой друг да ти свърши задачите! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
васко
преди 1 година
Жълтопаветния планктон едно си знае, едно си бае като развалена плоча :) Сигнализирай за неуместен коментар