fallback

Нямаме достатъчно персонал и пилоти за въздушната медицинска помощ

"От Плана за възстановяване са отпуснати пари за 6 хеликоптера", каза инж. Мариян Боновски

29.07.2022 | 20:57 Автор: Искра Ангелова

Успех или провал ще е държавното дружество за въздушна спешна помощ?

"Българският народ трябва да е безкрайно радостен, че вече се достигна до създаването на едно такова дружество, защото то е крайно необходимо за спасяване на човешки животи. Оттук нататък ни чака една сериозна работа. От това, което видях в 2-3 предавания до момента, това, което казва човекът, който би управлявал това дружество, тезата е коренно различна от това, което е необходимо на България", каза инж. Мариян Боновски в студиото на "Денят ON AIR".

Според него на страната ни не е необходима покупката на едни вертолети и правенето на чиста политическа пиар акция, която има за цел до края на годината да има 1-2 купени или наети хеликоптера.

"Това нещо няма как да стане, защото си има един срок, в който трябва да се извършат всички формалности и всичко, което е необходимо. Най-напред трябва да се замислим за това, че трябва да се обучи персонал, да се обучат пилоти. Имаме силен недостиг на пилоти. Чух, че имало двама, трима пилоти, които можели да изпълняват HEMS", допълни инж. Боновски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че HEMS е система.

"Ние имаме добра колекция от хеликоптера. На нас ни трябва работеща система. Ние нямаме медицински персонал. А вертолети? Има такива, които са готови. Има няколко етапа на купуване на хеликоптери. Човекът Георги Гвоздейков е чисто политическа фигура, която влиза със скандал в парламента", подчерта експертът.

От думите му стана ясно, че от Плана за възстановяване са отпуснати пари за 6 хеликоптера.

"Видимият ефект от едно такова дружество не може да се види в близките 1-2 години. Той ще се види след това, защото пилотите са на средна възраст 59 години. Човек, който е капитан на хеликоптер, може да е до 60 години. От 60 до 65 години може да лети като втори пилот", добави инж. Мариян Боновски.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback