fallback

Ще получи ли България допълнителни количества евтин газ от Азербайджан?

В енергетиката кризата е поголовна," категоричен е депутатът от ДПС Рамадан Аталай

21.07.2022 | 20:51 Автор: Петя Кръстева

16-милиардният тръбопровод от Азербайджан, където има 1 млрд. за нас, няма откъде да се нагнети повече. Всяко количество, договорено извън големия шлем, който беше направен, ще бъде на по-висока цена. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай в предаването "Денят ON AIR".

Той определи посещението на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като политически пиар. 

"В енергетиката кризата е поголовна. Сериозен е и натискът върху директорите на съответните предприятия, за да можем да приложим първи европейските решение", категоричен бе Аталай. Според него всяко решение, взето в енергетиката днес, дава отражение след 12 години и половина. 

Депутатът беше категоричен, че сключването на договори за доставка на газ няма как да се случи с Асен Василев, Кирил Петков и Лена Бориславова. Аталай благодари на шефа на КЕВР Станислав Тодоров, че през цялото време се е "предпазвал да не подписва онези решения, които могат да бъдат атакувани и да бъдат в ущърб на обществото".

"Реалността е, че нямаме газ. Електроенергията, която произвеждаме в момента, се изнася. Решението за цените на електроенергията, предоставена на бизнеса, е дадено от ДПС и ГЕРБ", констатира той за Bulgaria ON AIR. 

По думите на Аталай "не може да стоиш в открито море и да чакаш да има остатъци от кораби и да се молиш на Гърция и Турция терминалът да има време и капацитет за разтоварване на необходимия газ". 

"Когато си нарушил всички изисквания и знаеш, че газът ти идва от Русия, едностранно да спираш газа от Русия и да се говориш, че руската страна е едностранно е спряла газа, е пълно безобразие", смята депутатът от ДПС. 

От думите му стана ясно, че правителството е трябвало да приеме условията на "Газпром", които приеха Германия, Франция и Италия. Според него, ако това се беше случило, лятото страната е щяла да нагнети евтин газ в Чирен за зимата. 

"Това е скъп газ. Когато зимата започнем да изтегляме от Чирен, цената на газа и топлоенергията ще бъдат по-високи", обобщи Аталай, според когото цената на газа през август ще достигне 200 лв. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback