Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Историк: Френското предложение осакатява българската позиция, с такива съюзници не ни трябват врагове

Според Войн Божинов нашата историческа памет е предадена

14.07.2022 | 21:29 Редактор: Теодора Патронова

РСМ гласува френското предложение пред погледа на Урсула фон дер Лайен.

"Виждаме политически цирк. Френското предложение до такава степен осакатява българската позиция, че в Скопие могат да го приемат много бързо. Но там тече борба за власт. Като гледам поведението на брюкселската администрация все повече си мисля, че с такива съюзници не ни трябват врагове", коментира историкът д-р Войн Божинов в "Денят ON AIR".

Той смята, че в Народното събрание е гласуван един вариант на френското предложение, но на път за Скопие предложението е било променено и не е гласуваното от парламента. Историкът поясни пред Bulgaria ON AIR, че френското предложение включва това, че ние се лишаваме от инструмент да спрем Северна Македония, когато тя не изпълнява споразумението. Според него българите в Северна Македония трябва да бъдат записани като държавнотворен народ.

"Целта на северномакедонците е да бъдат пуснати сега и от там нататък да се оправяме. Проблемът за нас е, че ние сме пуснали северномакедонизма в ЕС. Нашата историческа памет е предадена. Представете си ние, историците, които се занимаваме с Македония и македонския въпрос, аз не виждам никаква мотивация да работя. За какво да работя? За да дойде някой от "Харвард" и да зачеркне с дебел маркер моя труд. Като гражданин, аз съзирам голяма отговорност в лицето на Радев за всичко, което стана по македонския въпрос", обясни д-р Божинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК