Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо поголовно се сменят болнични директори, но нямаме здравна стратегия?

"По-лесно е да решаваме персоналните проблеми, отколкото стратегическите", смятат Мими Виткова и Спас Спасков

12.07.2022 | 21:22 Редактор: Ваня Кузманова

В рамките на три седмици - трима отстранени болнични директори. Има ли аргументи? 

"Проблемът наистина е, че не стана ясно какви са аргументите, а тези, които бяха изброени, не звучаха сериозно. При проф. Генчо Начев болницата е на положителен финансов резултат. Там прозвучаха някакви аргументи за пари, които той е взел в последните години. Въпросът е, че ако тези пари са нормативно обосновани, проблемът е при министъра на здравеопазването, че нормативната му уредба е такава. Вместо да бъдат коригирани управленските режими, ние махаме директори", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков уволнението на директорите е най-лесното действие. 

"Директорите не са така защитени, както всеки друг служител в болниците. Някак гузно започват да се правят оправдания. Защо трябва да се оправдаваш, когато си решил, че този човек няма да върши работа, каквато ти мислиш, че трябва да се върши. Когато министър идва да работи сега, той трябва да намери екип от съмишленици, с който ще работи. В сегашната ситуация това, което се случва, е необяснимо. Никой не говори за стратегията на лечебното заведение - как ще се развива, какво ще се развива", допълни доц. Спасков. 

"Проблемите в здравеопазването не са персонални, а концептуални. По-лесно е да решаваме персоналните проблеми, отколкото стратегическите проблеми. България в момента е без ясна доктрина по отношение на дейността на здравната система в тази тежка и сложна система, каквато е онкологичната патология. Ние сме на едно от водещите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания", алармира д-р Виткова. 

Мнението на доц. Спасков е, че тези непрекъснати смени водят до изкривяване на системата.

"Трябва да има по-сериозно мислене и от страна на собственика, и от страна на тези, които извършват дейността. Имам усещането, че липсва национална стратегия за здравеопазването", каза той. 

"Трябва да е ясно, че без обществена здравна система не може. Превръщането на цялата здравна система в частна би било грешка. Ако пътят, който сме избрали за болниците е да ги доведем до ликвидация, това е абсолютно грешен път", заключи д-р Мими Виткова. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК