Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Съставянето на правителство ще е все по-трудно, Петков разчита на депутати от ИТН

Борислав Ангелов и проф. Росен Стоянов смятат, че парламентът ще става още по-фрагментиран

23.06.2022 | 20:27 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като бе гласуван вот на недоверие към кабинета на Кирил Петков.

"Ако е възможно да се състави правителство, то това може да стане само с първия мандат. Оттук нататък вече няма как да се случи", заяви политологът Борислав Ангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Политологът проф. Росен Стоянов подчерта, че няма да има друго правителство в рамките на този парламент. А причината, според него, е "необмисленото говорене през последните дни, облечено в изкуствена емоционалност".

"В момента не само, че има много кризи, но и трябва да се приемат важни закони до края на годината. Най-вероятно ще се чака подкрепа за кабинет от депутати от ИТН. Друга възможност няма. "Продължаваме промяната" не иска да разговаря с ДПС, ГЕРБ и "Възраждане", смята Ангелов.

Доц. Стоянов е категоричен, че е неприемливо някой да си позволява да руши чужди партии.

"Разговорът минава на едно пошло ниво. Дали има купуване, предлагане или някакви други облаги. Все някой смело ще отправи обвинения, вследствие на които ще се задвижат и отговорните органи", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов изрази мнение, че всичко е било провокирано от действията на ИТН. Според него се търсят само и единствено начини да се бойкотира работата и да се удължават определени срокове.

Събеседниците обсъдиха и темата за Северна Македония.

"Никой не може да спре Франция да направи свое предложение, когато председателства. Преди имаше и предложение на Португалия, което защитаваше повече интересите на РСМ, отколкото на България. Много политици промениха мнението си за предложението на Франция", отбеляза Ангелов.

"Не сме държавата, която иска нещо в случая. Северна Македония е тази, която иска да стават неща. България е член на ЕС. За да се договорят с Гърция, дори смениха името на държавата. С нас сякаш са непреклонни, не са съгласни на каквото и да е", каза доц. Стоянов.

Относно актуализацията на бюджета, Ангелов подчерта, че това е основният въпрос, на който трябва да се обърне сериозно внимание.

За съставяне на ново правителство гостите в студиото са категорични, че ще става все по-трудно, а парламентът -  още по-фрагментиран.

Ангелов завърши с думите, че отговорността е на цялата политическа класа, както и че няма нищо нередно в това едни депутатите да се отделят в даден моменти от партията си - практика, която се наблюдава в цяла Европа.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК