Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш социален министър внесе яснота около предстоящото преизчисляване на пенсиите

Три са вариантите, посочи Христина Христова

27.05.2022 | 20:35 Редактор: Здравко Черкезов

"Имаме три разнопосочни информации във връзка с осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Преди имахме само това, което беше в Бюджет 2022 за 6,1%. Известно време се говореше за 21,6% увеличение, след това за около 20% и последно социалният министър каза: да си сметнат хората 10% + 60 лв. Ковид добавката ще влезе в размера на пенсията като инфлационна добавка", посочи бившият социален министър Христина Христова в студиото на "Денят ON AIR"

Тя се надява пенсионерите да получат обещаното и призова управляващите: Трябва по-отговорно с артикулирането на информацията. Пенсионноосигурителната система е сложна и хората в пенсионна възраст не са длъжни да познават принципите.

Три са вариантите за преизчисляване на пенсиите, стана ясно от думите ѝ.

"Единият е чрез коефициента за всяка прослужена година да имат по-висока тежест, другият е със съвременен осигурителен доход да се преизчислят пенсиите, а третият - някакъв коефициент да се извади, с който просто да се покрива инфлацията като извънредно преизчисляване на пенсиите", изброи бившият социален министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Със сигурност едно преизчисляване е добра идея, особено за средния осигурителен доход. Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии. Недопустимо е пенсионноосигурителната система да генерира несправедливост", категорична бе Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Русинов
преди 1 година
Приноса на всеки пенсионер е пропорционален на произведението " осигурителен стаж х (по) индивидуален коефициент". При еднакво произведение трябва да има еднаква пенсия. И да има пропорционалност ,независимо от годината на пенсионирането. Сигнализирай за неуместен коментар