Хиляди пенсионери остават без великденска добавка заради системата на "Български пощи"

Голяма част от тях не искат да получават парите си по банкова сметка, а в пощенските клонове

27.05.2022 | 13:56 Редактор: Теодора Патронова

Хиляди възрастни хора няма да получат полагащата им се великденска добавка от 60 лв., която беше отпусната от Министерския съвет миналия месец. Оказва се, че системата на "Български пощи" не позволявала едновременното изплащане и на бонуса, и пенсията. 

Великотърновецът Красимир Димитров от една година е пенсионер. Всеки месец получава пенсията си от пощенския клон в един от търновските квартали. Все още не е получил месечната добавка от 60 лева.

"И ти казват: "системата не дава да се изплатят надбавките без пенсията!" Следващия ден ти получаваш едно писмо в което пише: "надбавките се изплащат до 6 юни". Пенсиите започват да се изплащат от 7 юни. Тоест крайният срок е 6 юни, ще кажат, като отидеш там, системата не е дала, тоест ти си виновен, че не си си взел парите. Значи няма да вземеш никакви надбавки!", коментира той.

Димитров посочва и друг проблем при обслужването на пенсионери от "Български пощи".

"Проблемът е такъв, че в пощенския клон се доставят не повече от 5000 лв. или 2000-3000 лв., има 30-40-50 човека, които чакат. Ако вземат минималната пенсия, която с добавките е 400 лева, парите стигат за 5-6 човека. След като свършат парите, хората си заминават и им казват: "елате следобед, елате утре". Тези хора понякога губят около 10 дни, за да си получат пенсиите!", каза още той.

Голяма част от българските пенсионери не искат да получават парите си по банкова сметка, а в пощенските клонове. 

"Не мога с банкомат, на мен ми е удобно на ръка!", сподели Мая Иванова.

 От Националния осигурителен институт отказаха коментар по темата.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК