Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Гвоздейков: 6 медицински хеликоптера до 2024 г., ще наемем един още тази година

Депутатът на "Продължаваме промяната" разкри и подробности за проекта

25.05.2022 | 20:52 Редактор: Здравко Черкезов

До 2030 г. трябва да бъде изградено трасето през Кресненското дефиле и завършена цялата магистрала "Струма", заяви в началото на годината регионалният министър Гроздан Караджов. Има ли риск довършването на магистралата да остане за след 2030 година?

"В края на октомври изтича ОВОС, което не трябва да се допуска. Дотогава трябва да се предприемат всички мерки и процедури да започне довършването на АМ "Струма", обяви депутатът от "Продължаваме промяната" Георги Гвоздейков в студиото на "Денят ON AIR".

Гвоздейков определи облекчаването на трафика и безопасността на движението по пътищата като приоритет на управляващата коалиция.

"Българите ги интересува кога ще бъдат завършени тези пътища. За "Хемус" си има определен бюджет, да оставим Министерството на финансите да си вършат работата, те са професионалисти и да очакваме добър резултат и добро развитие", каза депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Властта няма да отстъпи пред протестиращите превозвачи за тол системата. "Правилата в тази държава трябва да бъдат за всички и да се научим на дисциплина, за да живеем в една приветлива държава с хубави пътища", коментира лаконично Гвоздейков.

Депутатът на "Продължаваме промяната" разкри и подробности за проекта за закупуването на 6 медицински хеликоптера.

"Поръчката ще се случи бавно, тъй като производството на тези машини отнема време. Може би от порядъка на 1,5-2 г. период от време. Но има добра новина, върху която работи мотивирано екипът, който трябва да изгради системата за спешна медицинска помощ с хеликоптери в България – този период от 2 години да не бъде загубено време, а да започне дейност самият проект още тази година", изтъкна Гвоздейков.

Това ще стане, като се наеме хеликоптер от друга европейска страна, който ще е нужен на български оператор за лицензирането му и получаването на сертификат за извършена дейност, стана ясно от думите му.

"Проектът като цяло за покупка на 6 хеликоптера и за изграждането на 6 оперативни бази на територията на България струва около 140 млн. лв. с ДДС. В рамките на година една машина ще струва от 800 хил. лв. до 1 млн. лв. – различни компоненти фигурират в тази цена, може да се оскъпи или да е по-евтино", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК