Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ситуацията в Агенцията за социално подпомагане е критична

Според Ефтим Боюклиев служителите в системата са в стачна готовност, но всичко зависи от реакцията на Министерството на труда и социалната политика

30.03.2014 | 11:10 Редактор: Елена Кирилова
Ситуацията в Агенцията за социално подпомагане е критична

“Ситуацията в Агенцията за социално подпомагане е критична, а хората са на ръба на издръжливостта”, заяви в предаването Денят On Air Ефтим Боюклиев, председател на синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа”.

Изказването му е във връзка със заплахата със стачни действия от страна на служителите в системата за социално подпомагане, които настояват работните им възнаграждения да бъдат увеличени.

По думите на Боюклиев през последната година политиците са се лутали, чудейки се как да приложат популистки мерки, но в крайна сметка резултатите от всичко това се стоварват в момента върху държавните служители.

Експертът твърди, че цялата система за социално подпомагане се задъхва по две причини. Първата е, че заповедите отгоре се променят непрестанно, а втората, че служителите не разполагат с работещи компютри, принтери и нямат всичко необходимо за нормалното протичане на административната работа, уточни Боюклиев.

По думите му в системата работят около 4700 души.

“Работи се с около 34 закона и нормативни актове, които постоянно се променят”, коментира той. Един от големите проблеми обаче остават условията на труд, а от последната стачка през 2012 г. в тази насока не е имало никакви промени. Според Боюклиев на много места се използват наети помещения в сгради, които са много разрушени, стари и опасни за здравето.

Социалните служители настояват не само за подобряване на условията на труд, но и за увеличение на нетните заплати с 200 лева.

По думите на Боюклиев хората са в стачна готовност, но всичко зависи от реакцията на Министерството на труда и социалната политика. Председателят на синдиката на административните служители към КТ “Подкрепа” уточни, че засега срок за изпълняване на исканията не е поставен и случващото се е само предупреждение. Той разкри, че в цялата страна текат събрания и се върви към процедура за предявяване на искания.

Дори и КНСБ да не подкрепи стачката, такава ще има, категоричен е Боюклиев.

Повече по темата вижте във видеото!