Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Първанов пред Bulgaria ON AIR: Има твърде много агресия и никаква идеология в политиката

По думите на президента трябва да има коалиция в управлението

22.10.2021 | 20:30 Редактор: Теодора Патронова

"Не просто много се противопоставяме, виждам твърде много агресия, твърде много омраза, каквато сякаш не е имало преди време". Така президентът Георги Първанов коментира популярната тема за единството на нацията в специално интервю на Христиана Стефанова в предаването "Денят ON AIR". 

Президентът даде пример, че по времето на премиера Иван Костов са спорили, имало е дебати в Парламента, но когато се е налагало, опозицията и управляващите са постигали единно решение. 

"Сега имам чувството, че ако това не е невъзможно, то поне се отдалечаваме много напред във времето", заяви Първанов пред Bulgaria ON AIR. 

Той смята, че е въпрос на характери, но няма и политика и идеи

"Навремето спорихме много по миналото и идеологията. Сигурно имаше свръхпроизводство на идеология в нашия период, но сега няма никаква идеология Ако погледнете парламента - там се джавкат за какво ли не. Обиждат се с много странни метафори. А това затваря пътищата за обикновения диалог", обърна внимание президентът.

По думите му опитът в политиката е задължително условие.

"Но е добре да го имаш. Поне минимален опит. А и да имаш нагласата да работиш именно в определена сфера", добави Първанов. 

За президентът политиката е професия.

"Ако искаш да бъдеш добър, силен политик, трябва да си с добра, специализирана професия, но и да си преминал през школата на политиката организационно, идейно", поясни той. 

Първанов е любител на еднопартийното управление, но смята, че у нас това не е възможно.  

"Коалиция трябва да има. Нещо повече - трябва да се започне едно друго правило. Предизборните коалиции са, за да се разграничим. Затова ми е малко странно като започнат да си обещават коалиция преди самите избори. Не, тогава се разграничете, а на другият ден след изборите, вече почваме да хвърляме мостовете и да гледаме къде са допирните точки", посъветва Първанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК