Делян Добрев: Идеята за рекултивация на въглищните региони е прах в очите

Бившият министър каза, че в частта за енергетика в Плана за възстановяване не одобрява нищо

13.10.2021 | 21:31 Редактор: Теодора Патронова

Служебният кабинет създава държавно предприятие за рекултивация на въглищни региони. По този начин, дава ли се сигурност на хората в региона? 

"Детайли все още няма. Това е предложение, което цели да прекрати протестите на синдикатите и да ги успокои. Не мисля, че е работещо в какъвто и да е вариант. Защото подобно държавно предприятие имаме в АЕЦ "Козлодуй". Неговата роля е да извежда от експлоатация първи и четвърти блок. Но там работят много малко хора", заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред "Денят ON AIR".

Той каза, че 10 000 души няма как да бъдат заети в едно такова държавно предприятие. 

Добрев добави, че това не е решение, а е прах в очите. 

"Протестиращите биха се съгласили и на по-кратък срок. По-скоро проблемът, който ги извади на жълтите павета, е, че никой не знае какъв е последният вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. Никой от нас не го е виждал. Той не е консултиран с обществото и дори със засегнатите страни", коментира народният представител от ГЕРБ. 

Той обърна внимание, че ако в Плана частта за енергетика е оставена, както е била в първия вариант, парите ще бъдат изхарчени за нищо. 

"В частта за енергетика в Плана за възстановяване не намирам нещо, което да одобрявам. Има много по-смислени идеи", изтъкна Добрев пред Bulgaria ON AIR. 

"Аз не съм участвал в разработването на Плана. Тъй като предстояха избори, ГЕРБ е искал да не се ангажира с този политически ангажимент, да внася Плана и в последствие той да бъде изтеглен. Поглеждайки назад във времето, по-добре ГЕРБ да го беше внесъл, защото Планът, който беше подготвил ГЕРБ, имаше по-разумни идеи от тези", посочи народният представител от ГЕРБ. 

Гледайте цялото интервю във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК