Сабанов: Има продадени имоти от Министерството на отбраната, но са малко

Депутатът от ВМРО обясни, че продадените имоти са 16

05.03.2020 | 21:58 Редактор: Наталия Тотева

Продажбата на имоти от Министерството на отбраната, предстоящите компенсации на потребителите на газ, ток и парно, и мигрантският проблем - тези теми коментира депутатът от ВМРО Александър Сабанов в студиото на "Денят ON AIR"

По повод днешния скандал в парламента, депутатът от ВМРО обясни, че продадените от Министерството на отбраната имоти не са достатъчно.

"Първо, скандал е много силна дума, по-скоро беше буре в чаша вода. Обвиненията от страна на партия "Атака" бяха за продажба на полуострови и острови, които са били собственост на Министерството на отбраната. В крайна сметка се оказа, че няма нищо такова. Да, наистина има продадени имоти, но за разлика от предходни години в целия мандат, в който г-н Каракачанов е вицепремиер и министър на отбраната, има продадени 16 имота", заяви Сабанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че имотите се продават на търгове. "Някой си представя, че министърът лично продава или дарява имот на някакви цени, каквито той си е измислил. Напротив, това са процедури. Един месец преди да излезе, след като е направена оценка - пазарна стойност, излиза обявление на сайта на Министерството", каза той. 

Сабанов обясни, че става дума за имоти с отпаднала необходимост, които не се използват от години. Част от тях са казарми и поделения, които са в окаяно състояние и няма да са нужни в бъдеще.

"Въпросът е защо Министерството на отбраната не продава имоти, а не защо е продало 16 имота за 3 години, което е смешно", отбеляза Сабанов. Той поясни, че подобни имоти изискват пари за охрана и данъци, което намалява бюджета на държавата.

Относно предстоящото компенсиране на потребителите на газ, парно и ток, Сабанов коментира, че пари могат да бъдат възвърнати на хората индиректно, с намаляване на сметките. Припомняме, че беше обявено поевтиняване на газта с 40 % със задна дата. 

"На всички хора няма как да бъдат върнати пари. Може би ще бъдат върнати пари на големите компании, които използват газ, на ТЕЦ-овете - там е почти сигурно. Хората очакват, че някой ще дойде и ще им донесе един плик с пари. Това, първо, няма как да стане. КЕВР ще определи ред, по който ще бъде направено това. Дали ще има връщане на пари чрез топлофикацията, чрез сметки например", отбеляза той.

Сабанов смята, че бъде трудно да се разпределят пари на човек всеки поотделно и е по-вероятно да се разделят между всички. 

Относно ситуацията с мигрантския наплив и обстановката в Идлиб, Сабанов обясни, че е правилно да се реши проблемът по мирен начин, със срещи и разговори.

"Нашата граница се охранява и в момента ние имаме сериозни техники. Гранична полиция има много сериозни термокамери", допълни депутатът от ВМРО.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК