fallback

Натискът от САЩ не би могъл да спре реализирането на "Балкански поток"

Според проф. Атанас Тасев страната ни е постигнала баланс между Великите сили

04.02.2020 | 21:55 Автор: Ралица Братанова

Руският посланик Анатолий Макаров обвърза изгонените руски дипломати и строежа на "Балкански поток". Според него някой не иска проектът да се появи на територията на страната.

"Очевидно има различни интереси. На нашата територия Великите сили се сблъскаха в ядрената област и разпространението на газ. В момента има някакво равновесие, което е постигнато и то е благоприятно за нас. Трябва да проявиш дипломатичност, за да съчетаеш интересите на Великите сили", заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него американският натиск върху България не би могъл да спре реализирането на "Балкански поток". 

"По план в средата на 2021 г. трябва да сме реализирали т.нар. "златна заварка" с участъка, изграден вече на територията на Сърбия. Има подписан анекс, който до средата на годината ни освобождава от проблеми. Има още време", посочи енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR. 

Според него "Балкански поток" ще донесе устойчив приход на страната. 

"Плюс за България е, че ще има приход, който е от порядъка на 200-220 млн. долара. Освен това капацитетът предполага задължително плащане, което гарантира паричните потоци, независимо дали тръбата е пълна или празна", обясни Тасев.

По думите му така за 15 години ще си върнем инвестициите, а след това паричният поток ще отива в бюджета.

Тасев коментира и посещението на енергийния министър Теменужка Петкова в САЩ. Очаква се американски енергийни експерти да посетят България. 

"Това е в посока внедряването на американското ядрено гориво, което ще трябва да изчака задължителния процес на лицензиране и проверка. Ние строго се придържаме към съществуващите правила и закони. Мисля, че има разбиране от американска страна, че спазвайки нормативните документи те ни защитават", заяви Тасев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback