Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Путин изведе Русия в позиция на всепризната и велика сила

Руският държавен глава парира недоволството, че жизненият им стандарт спада, според проф. Захариев

31.01.2020 | 22:16 Редактор: Искра Ангелова

Руската правителствена комисия обмисля идеята за преименуване на длъжността "президент" във "върховен управник", но от Кремъл заявиха, че Владимир Путин няма мнение по предложението.

"Скептично настроен съм от тази възможност Путин да възприеме подхода на върховен управник, защото това по-скоро кореспондира със самодържец. Това нещо е чуждо на демокрацията и на онези принципи, на които той стъпи със своята инициатива за промените в Конституцията. Той заяви много ясно и категорично, че под никаква форма той няма да остане като държавен глава след втория мандат. Но това не означава, че той няма да вземе определяща роля в политическото ръководство на Русия както вътрешен, така и външен план", каза проф. Захари Захариев в предаването "Денят ON AIR".

Според него това нещо може да стане чрез идеята за създаване на държавен съвет. Проф. Захариев припомни, че беше лансирана и идеята за нов съвет за национална сигурност, който ще бъде с много по-широки правомощия, отколкото досега съществуващия към президента.

"През изминалите 20 години с всичките онези стъпки, които Путин направи и предприе, се оказаха положителни и изведоха Русия в опозцията на всепризната и велика сила, която не може да бъде прескочена. Той също така съумя да върне достойнството на всички руснаци", посочи той.

Професорът сподели, че системата им за вътрешна сигурност е достатъчно добре изградена, така че да не позволи никакви спекулации и опит за внушения отвън.

Според него Путин е съумял да неутрализира нарастващото недоволство от стагнацията в социално икономическата сфера в Русия, както и да парира недоволството, че жизненият стандарт през последните 7 години спада, вместо да се вдига.

"Путин направи един определен завой във вътрешната икономика и социалната политика на Русия - издигайки един човек, който е неприкрит кейнсианец и каза, че ще има повече пари за гражданите, а когато има повече пари - хората ще купуват повече, а това е най-добрата гаранция за задвиждване на иконимиата", каза още проф. Захариев пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че Путин има достатъчно добра развита интуиция кога нещата могат да излязат в негативна посока.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК