Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Броят на жертвите на пътя се увеличава стремглаво

2019 е била много кървава година, в София има 100% ръст на загиналите в катастрофи

23.01.2020 | 22:05 Редактор: Кристина Крумова


Пътните инциденти се превръщат в ежедневие в българското общество. Загиналите и ранените са стотици. Причините търсят транспортните експерти Диана Русинова и Настимир Ананиев в студиото на "Денят ON AIR".

"2019 г. беше много кървава и по-притеснителното е, че в София има 100% ръст на жертвите. Върнали сме се към нивата от 2010 г. Това показва липса на каквато и да е адекватна политика на управлението на риска в транспорта", смята Диана Русинова.

Според Настимир Ананиев вината е взаимна и комплексна. 

"Стремглаво се увеличават жертвите. Общината прави много малко. Имаме ли осветени пешеходни пътеки? Пътната маркировка е под всякаква критика. Общината не си върши работата", заяви експертът.

"ЕС в последните си стратегически документи започва да говори за така наречената "безопасна система". Не се акцентира само върху грешката на водача. ЕС допуска, че безопасната система трябва да е един подход, който трябва да е по-толерантен към грешките на хората. Ние трябва да си направим първо инфраструктурата. Това е максимумът, който ще достигнем с глоби и санкции", твърди Русинова.

Ананиев е на мнение, че контролът също е от изключителна важност и един от големите проблеми е използването на мобилните телефони по време на шофиране.

"Превенцията е много важна", отбеляза той.

"Българските водачи са поставени в една абсурдна ситуация и шофират в едни много тежки условия", категорична беше Русинова.

Настимир Ананиев посочи, че по закон 11 институции отговарят за пътната безопасност. Трябва да се направи един комплексен подход към пътната безопасност, според който те да са отговорни по закон, смята той.

"Ние сме стигнали до абсолютния максимум на това, което можем да постигнем. Това говори за едно - изключително несигурна среда. Методът да променим водачите не е като ги сочим с пръсти, трябва да променим средата", твърди Русинова.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК