Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бум на фишинг атаките! Ето как да се предпазим от измамниците

Паролата трябва да съдържа поне 14 символа, подчерта Спас Иванов

16.01.2020 | 22:38 Редактор: Кристина Крумова

ГДБОП предупреди за спам атака от името на "Пътна полиция" и МВР. Експертът по киберсигурност Спас Иванов коментира темата в студиото на "Денят ON AIR".

"За съжаление продължават стотици, понякога хиляди хора, да отварят подобни фишинг имейли. Това е типичен пример за успешен социален инженеринг. Когато въздействаш от името на институция, от която хората имат страхопочитание, бързаш да отвориш въпросния прикачен файл и нещата впоследствие изглеждат не толкова приятно за теб. Това е една толкова тривиална схема, толкова обичайна схема...", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Кaто цялото фишинг атаките имат два основни аспекта - да съберат някакви ваши данни, които могат да използват по техен избoр. В другия вариант става въпрос за някакъв конкретна зараза, която има за цел да заключи файловете на вашия компютър и да изкара бързи пари под формата на откуп. Много хора ги плащат, не се оплакват на полицията", предупреди Спас Иванов.

Според него много от мейлите изглежат напълно автентични, защото в тях се съдържат пароли, които потребителят вече е използвал. Но в момента в киберпростарнството циркулират около 2,2 млрд. откраднати акаунти.

"Истината е, че киберпрестъпниците нямат ваши снимки", каза Иванов. 

Проблемът според него е, че в крайна сметка хората, които отварят тези съобщения, отиват на работа и там се връзват по същия начин. 

"2020 г. ще бъде нещо като тренд, посока. Много институции и организации да предприемат редица действия, за да усилят съответните мерки", посочи експертът. 

"Ако ползвате пароли под 14 символа, със 100% сигурност вашите пароли вече са изтекли. Съответно данните ви от сайтовете, в които ги ползвате за log in вече са собственост на престъпниците. Паролата трябва да съдържа поне 14 символа и колкото по-сложна, толкова по-добре", категоричен беше Иванов.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК