Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ставащото в Ирак и Сирия - продължение на една култова война

Доц. Смоленов: Проблемът с тероризма е, че представлява омагьосан кръг

13.01.2020 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

"Ракетите, паднали в Зелената зона на Багдад, са "Катюша". Те са с доста по-малък обсег, отколкото е разстоянието от Иран до Багдад. Това каза експертът по антитероризъм доц. Христо Смоленов.

"Този обстрел е бил предшестван от предупреждание към иракските власти, които пък са предупредили САЩ. За радост, жертви няма", каза още той в студиото на "Денят ON AIR"

По думите му ставащото в Ирак и Сирия е продължение на една култова война, която се води от столетия

"Война между шиити и сунити - двете основни конфесии на исляма, които имат сблъсък от самото си начало. Шиитите се смятат за последователи на пророка Али, който е роднина на Мохамед. Те градят своето разбиране за исляма на базата на първите четирима пророци", каза проф. Смоленов.

Той добави, че "Ал Кайда" е затруднила борбата срещу нея и тя е част от мрежите, които се самоорганизират. Поставят си сами целите, организират търговия с оръжия и дрога. И според него тези мрежи са под радара на големите държави.

"Проблемът с тероризма е, че представлява един омагьосан кръг - терор, отмъщение, нов още по-голям терор. Войната там се води заради изключително кръвосмесително родство - пътят на дрогата и пътят на петрола са част от това. Парите изяждат хората, а не обратното", категоричен е той.

Проф. Смоленов подкрепя младите хора, които протестират срещу свалянето на украинския самолет край Техеран, като обясни, че "те защитават и своята родина, заслужават "Нобелова награда за мир". Ирак пое отговорност за трагедията, при която загинаха 176 души, от които 57 бяха канадски граждани.

"Тръмп прояви лидерски рефлекс, като видя още една възможност за деескалация на напрежението. Не е лесно да си американски призедент. Обама не беше ястреб, той беше интелигентен и добронамерен, не искаше да прави военните авантюри. Но САЩ му организира атентат срещу Бостънския маратон, за да му покажат, че ако не играеш по свирката - ще имаш неостраними проблеми", допълни експертът по антитероризъм в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК