Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще се разберат ли работодатели и синдикати през 2020 година?

Коментар на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов

08.01.2020 | 22:33 Редактор: Ивет Арабова

"2019 година не завърши добре. Ставам все по-малко оптимист. Срокът, който НС даде на институциите да предложат решение, вече изтича", каза президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов в "Денят ON AIR" за казуса с болничните.

Според него по темата не се търси решение, а удовлетворяване на нечии страсти.

"Могат да се намерят решения, стига те да се търсят рационално. Болничните, в които работодателите карат работници да излизат, за да не им плащат заплата, са се увеличили. Движим се като слепци в тези процеси. Като хора, които нямат желанието да намерят рационално решение", заяви Манолов.

По думите му работодателите трябва да плащат първите 5 дни от болничните.

"Ако има воля, има как да стане това. В Европа е така. Ние сме държавата, в която работодателите участват най-малко в грижата за здравето на работниците си. Промяна на средата може да върне българите у нас", каза още Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че целта е да се спре нарастването на минималната работна заплата.

"Все повече работодатели осигуряват работниците на минимална работна заплата. Нищо в момента не пречи да се договарят по-големи стойности на нея. Няма дебат, ние си играем и се надлъгваме", коментира Манолов.

Той посочи и друг проблем - "борбата продължава да бъде за евтин труд".

"Това нещо трябва да приключи. Ние сме с едни от най-ниските осигурителни плащания. Ежегодно преизчисляване на пенсиите за съжаление никога не се е състояло. Има пари за преизчисляване на пенсиите, въпросът е къде са", добави Манолов.

Вижте целия разговор с него във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК