fallback

Глас от БСП: Искаме президентът да избира председателя на КОНПИ

Димитър Данчев не мисли, че има разцепление в групата заради гласуването на Цацаров като шеф на комисията

11.12.2019 | 22:00 Автор: Стефанка Митева

"Не мисля, че групата се е разцепила. Броят на колегите, които подкрепиха кандидатурата на г-н Цацаров за шеф на КОНПИ, за мен е изненадващ. Снощи на заседание на парламентарната група формулирахме позиция, да не подкрепяме нито една от двете кандидатури. В същото време нашата група е съставена от свободомислещи хора и те получиха възможност да гласуват както преценят", коментира депутатът от БСП Димитър Данчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Самият той е гласувал против, защото това било решението, което е взело групата, но то не било основано върху личността на Цацаров, а върху това, което е показала комисията като работа през последните 2 години. 

"Ние смятаме, че този орган, трябва да бъде независим. Няма как орган, чийто председател е избран от управляващото мнозинство, да се очаква, че ще разследва ефективно. Затова искаме президента да посочва този председател, защото той е мажоритарно избран, независим орган", допълни Данчев.

Гостът отхвърли твърденията, че е имало договорка между ГЕРБ и БСП при приемането на предложението субсидията да е 8 лева и то е било прието, защото имало риск за целия бюджет.

"За дебат сме какъв е необходимият размер за субсидията, който да гарантира оцеляването и независимото съществуване на политическите партии в България. Сумата, която сме предложили, е близка до този необходим, за оцеляването и за гарантиране на независимостта на политическите партии в България, размер" заяви Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът коментира и защо БСП е против въвеждането на системата "Бонус-малус".

"Смятаме, че наредбата съдържа редица неточности и слабости и следва да бъде оттеглена и да бъде подложена на ново обществено обсъждане, което да отрази тези промени, които предлагаме ние. Не е справедливо един водач да бъде санкциониран за едно нарушение няколко пъти", каза Димитър Данчев. 

Чуйте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback