Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Георги Димов: Заформя се газова война, трябва да си мерим позициите!

Според него Турция все повече се отдалечава от НАТО

10.12.2019 | 21:42 Редактор: Ивет Арабова

"Ердоган се опитва за пореден път да рекетира Запада. В НАТО темата за рекет са сирийските кюрди. Обективните оценки в Турция са, че на срещата на НАТО в Лондон Ердоган е успял да получи това, което иска. На тази среща големите победители бяха Франция и Русия", каза в студиото на "Денят ON AIR" бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

Според него напрежението между Париж и Анкара е огромно.

"Алиансът няма как да се съгласи с доставките на С-400 за Анкара, но Русия не беше порицана. В заключителния документ беше посочен общия враг, но без да се споменава името Русия. Китай беше споменат за първи път като новия конкурент на НАТО", коментира Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му поводът за визитата на Путин в Истанбул е формален - "Турски поток". 

"На 7 януари - преди Путин да отиде в Истанбул - във Вашингтон Мицотацис ще се срещне с Тръмп. Възможно е да бъде сключена нова сделка за С-400 и за доставки на руски самолети. Тези ракети няма как да се интегрират в НАТО, те ще бъдат използвани срещу оръжието на НАТО", обясни бившият ни консул в Одрин.

Той категорично заяви, че Турция е изключена от програмата за F-35.

"Предвидени са санкции не само срещу "Северен поток", но и срещу "Турски поток". На срещата на Путин с Ердоган ще бъдат изглаждани някои противоречия. Турция все повече се отдалечава от НАТО. От едната страна са Турция, Катар, половината от Либия, от другата страна са всички останали - Русия, Гърция, Израел - заформя се една газова война и трябва да си мерим приказките и позициите", заключи Димов.

Вижте видеото с целия разговор с Георги Димов!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК