Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сергей Игнатов: Образователната реформа започна твърде късно

Нашето образование е конкурентоспособно, смята той

04.12.2019 | 22:30 Редактор: Кристина Крумова

България е на последно място в ЕС по общи резултати на учениците на международния тест PISA. Бившият министър на образованието Сергей Игнатов коментира тази тревожна тенденция в студиото на "Денят ON AIR".

"Ще бъдем на последно място още дълго време. В България образователната реформа започна твърде късно", каза той за Bulgaria ON AIR.

Според него отговорите на PISA не могат да бъдат научени в час. Там става дума за функционална грамотност и за разбиране на текст. За разбиране на въпроса, различителна способност кое е факт и кое е мнение.

Игнатов смята, че е направена решителна крачка и това е Законът за предучилищното и училищното образование, където ученикът е в центъра на образователния процес. 

"Това не означава, че елиминираме училите и администрацията", отбеляза той.

Относно PISA Игнатов отбеляза, че тя не мери само училищната класна стая. 

"Нашите деца кога излизат от вкъщи и започват да правят самостоятелни крачки в живота си. В PISA трябва да можеш да вземеш сам решение. Ние живеем уютно в гнездата си и вкъщи, и в училище", допълни той.

Според него трябва да имаме търпение да се сменят поколенията от преподаватели. Да дойдат хора, които от малки са се научили да взимат решения и да рискуват.

"Не можем да разглеждаме класната стая като нещо изолирано от всичко това, което се случва в живота", каза Игнатов.

Според него законът няма да реши проблемите, но той е като магистрала - пътят е отворен и сега трябва да започнем да се движим по него.

"По-малко фактология, но важна, трябва да бъде в учебника", смята бившият министър.

Той каза, че средата в училище е тръгнала да се променя към добро, но това е бавен процес, за който има исторически предпоставки. 

Според него, въпреки резултатите от PISA, нашето образование не е на по-ниско ниво от останалите на картата на Европа и е конкурентоспособно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК