fallback

Паметникът за Дойранската епопея в Плевен възкресява паметта за героите ни

Монументът е дело на Марин Марков и Борис Борисов

18.11.2019 | 21:33 Автор: Ивет Арабова

Откриха паметник на девета пехотна дивизия в град Плевен. Марин Марков и Борис Борисов са скулпторите, които са автори на монумента. Около 250 000 лева струвало изграждането му, а Министерството на отбраната също подпомогнало строежа.

"Историята на този паметник има над 100-годишна давност. Той е посветен на Дойранската епопея, може да се каже, че изграждането на този паметник също е една епопея", каза в студиото на "Денят ON AIR" Иво Антонов oт Дирекция "Социални политики" към Министерството на отбраната.

Първата инициатива за този паметник е на генерал Владимир Вазов.

"На два пъти се правят инициативни комитети. Идва 9 септември 1944 г. и войнишките паметници не са приоритет на тогавашната власт", разказа Антонов.

По думите му това място в Плевен е историческо, защото там е първият паметник на Руско-турската война. 

"Изключително важен е този паметник в Плевен, защото Дойранската епопея беше дори заличена от историята в един период, защото Русия беше наш противник в Първата световна война", заяви Иво Антонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него възкресяването на паметта за героите от Първата световна война е изключително важна, защото България воювала и разгромила световни империи.

Вижте целия разговор с него във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback