Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Маргарита Попова: Лидерството и личният пример са много важни

Според нея политическите елити носят отговорност обществото да е социално сплотено

18.11.2019 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова

"След местните избори няма основание за предсрочни избори и това е категорично, макар че се наблюдават известни промени в по-големите и по-малките партии", заяви в студиото на "Денят ON AIR" вицепрезидентът на България в периода 2012 - 2017 г. Маргарита Попова.

Според нея и в лявото, и в дясното пространство липсва партийно политическа интеграция и това води до липса на социална интеграция в нашето общество. 

"Отговорността се носи от политическите елити. Хората се наситиха в тия 30 години да гледат и да слушат раздори в самите партии, а когато дойде време за избори, ние искаме те да се консолидират в едно партийно политическо пространство и да са социално сплотени. Лидерството и личният пример са много важни", изтъкна Попова пред  Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ изборите за местен вот са преминали с много обвинения между партиите и това буди тревога, защото поставя въпроса за правната образованост на хората, които участват в този процес.

"Когато част от тези нарушения се правят умишлено, става дума за правното съзнание на хората, за готовността те да изпълняват законосъобразни разпоредби в този демократичен процес", допълни тя. 

Вицепрезидентът на България в периода 2012 - 2017 г. коментира и процедурата за назначаване на нов главен прокурор.

"Второто предложение, което се отправя от ВСС, който има оперативна самостоятелност при избора на тримата големи в съдебната система, не може да се преценява от президентът. Той има конституционно задължение в срока, който му е даден, да подпише указ за назначаване. Което не означава, че нашият живот ще тръгне по мед и масло. Заложиха се тревоги, заложиха се много въпроси, на които ще трябва да има отговор", заяви Попова. 

По думите ѝ мандатът в прокуратурата няма да бъде лек нито в началото, нито впоследствие и съдебната система ще трябва да доказва себе си така, че да завоюва пространства на доверие.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК