Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ердоган е печелившият от срещата в Белия дом

Тръмп легитимира това, което турският президент прави на терен

14.11.2019 | 22:24 Редактор: Кристина Крумова

"Ако има печеливш, то това е Ердоган", коментира в студиото на "Денят ON AIR" доц. Пламен Ралчев от катедра "Международни отношения" в УНСС по повод срещата между президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп и турския президен Реджеп Ердоган. 

"Той успя от една висока трибуна, каквато е "Овалния кабинет" в Белия дом, да отправи послание към целия свят. Това беше едно много добре режисирано PR-събитие от страна на Турция", допълни Ралчев пред Bulgaria ON AIR.

Срещата е била успешен имиджов подход от страна на Анкара и доста неумала и неподготвена среща от страна на амариканската президентска администрация, смята експертът.

Той коментира записите от пресконференцията и срещата, където според него президентът Тръмп изрича определено абсурдни и противоречиви твърдения.

Относно примирието между Турция и кюрдите в Североизточна Сирия, Ралчев смята, че е доста спорно и всъщност спазване от страна на Турция няма. 

От страна на американски конгресмени и сенатори има много сериозни изказвания, че в момента Тръмп легитимира това, което Ердоган прави на терен.

"Ердоган продължава да се еманципира и се възприема като самостоятелен център на сила. Но притеснителното е, че в Турция, Русия успя да се вклини толкова дълбоко, че е твърде възможно това вклиняване в даден момент самото НАТО и участието на Турция там да се дикредитира. А това е много възможен и неблагоприятен сценарий за нас", категоричен бе Ралчев.

По темата за отношенията между Турция и Европейския съюз експертът сподели, че влизането на Турция в ЕС трае толкова десетилетия, че наподобява излизането на Великобритания. 

"Бих се усъмнил във важността на преговорите за ЕС на Ердоган. Той използва външните фактори, за да легитимира властта си пред електората вътре в страната и в международен план", допълни той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК