Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Временна комисия ще има за цел да предложи реформи в Изборния кодекс

Машинно гласуване и активна регистрация ще спестят проблеми при следващи избори

12.11.2019 | 21:35 Редактор: Кристина Крумова

Политическите партии БСП, ДПС, ВОЛЯ и ВМРО излязоха с общо предложение за временна комисия за Изборния кодекс. Около какво се обединяват партиите, в студиото на "Денят ON AIR" коментира депутатът от левицата, Крум Зарков.

"Предлагаме извън общия политически дебат в една комисия всеки да покани екпертите, с които разполага, в година, в която няма избори - да сложим проблемите на масата и да ги решим", каза Зарков.

"Има две неща, които трябва да бъдат решени, и те няма да присъстват в доклада на ЦИК", смята депутатът. Според него единият ключов въпрос касае въвеждането на машинно гласуване.

"В закона е записано, че трябва да има машинно гласуване. Въпросът е не дали, а по какъв начин да се случи то", заяви Зарков.

Другият сериозен проблем при провеждането на избори, според представителя на БСП, се състои в липсата на категорични решения при съставяне на избирателните списъци. А той може да бъде решен чрез активна регистрация на гласоподавателите.

"Ние имаме ясна представа какво трябва да се направи. Целим да извадим противопоставянето, да повикаме екперти, които разбират от изборния процес, да излезем с общ доклад и да си спестим големи неприятности при следващите избори", каза пред Bulgaria ON AIR Крум Зарков.

И продължи: "Предлагаме тя да бъде на паритетен принцип и не виждам нищо лошо да бъде с председател от ГЕРБ".

Относно Бюджет 2020 Зарков заяви, че липсва приоритизиране и желание за реформи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК