Мая Манолова с "14 класьора с доказателства" за нарушения на изборите

Тя и екипът ѝ внесоха искането за касиране на балотажа

11.11.2019 | 17:05 Редактор: Василена Василева

Както се и закани Мая Манолова, която остана втора в оспорваната битка за кметския стол в София, внесе искане за касиране на изборите.
Според нея и екипа й има много нарушения на балотажа и това е основание да иска повторно преброяване на бюлетините.

ЦИК оповести, че на втория тур на местния вот 45,13% от отишлите до урните са пуснали бюлетина за Манолова, а 49,98% за съперничката й от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Манолова и инициативният комитет, който е издигна за кандидат за столичен градоначалник, обявиха веднага след втория тур, че имат доказателства за груби нарушения на изборните правила.

Така че днес Манолова и хората, които работиха с нея, внесоха "14 класьора с доказателства" за нарушения на вота заедно с жалбата с искане за касиране в Общинската избирателна комисия.

Тя обясни, че целта на жалбата не е да пречи на работата на Столична община.

"А заради справедливостта, заради множеството тежки нарушения и злоупотреби с изборните права на столичани. Не става дума за моя избор и моя глас, а за тежка злоупотреба с гласовете на хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ. Тя включи и направи съучастници и много граждани в купуването на вота, контролирането и продаването на гласове и т.н. Смятаме, че това не трябва да бъде оставено така, без последствие. Затова внасяме тази жалба. Въпросът е ще има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ", коментира Манолова.

Екипът на бившия омбудсман започва и петиция, с която да оспори резултата от вота и да поиска  законодателни промени, които да въведат машинното и електронното гласуване.

Резултатите от изборите ще обжалват и кандидати за районни кметове на БСП - за кварталите "Искър", "Люлин" и "Красна поляна".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК