Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Депутат от ГЕРБ: Трудно е да правим реформи, без да има средства

Евгения Ангелова каза, че догодина ще похарчим толкова, колкото изкарваме

12.11.2019 | 21:22 Редактор: Ивет Арабова

"Днес на първо четене бяха приети бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Надяваме се в края на ноември или в началото на декември да имаме приет държавен бюджет. Има повече пари за здравеопазване - 621 милиона лева, които са допълнителни", каза в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова.

Според нея е трудно да бъдат направени реформи, без да има средства.

"Министерството на здравеопазването отпусна средства за увеличения на заплатите на медиците. Трудно е целево да бъдат отпуснати средства на конкректните хора. 6,7 процента ще е увеличението на пенсиите oт юли 2020 година, което е най-голямото досега. 17% ще бъде увеличението на учителските заплати, защото образованието е приоритет. Минималната заплата догодина ще бъде 610 лева", коментира още Ангелова.

По думите ѝ тази година за първи път средната пенсия ще мине над 400 лева, което е добър знак.

"Преизчисляване на пенсиите не може да се случи. Чрез осигуровките на работещите хора се изплащат съответно пенсиите. За съжаление, хората, които плащат осигуровки, са доста по-малко от тези, които взимат пенсии", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Евгения Ангелова.

Тя обясни, че финансовите резултати на страната са добри и това се вижда от растежа на икономиката и на БВП.

"Догодина ще похарчим толкова, колкото изкарваме. Буфери има и те са свързани с дълга, защото предвиждаме през 2020 година, той да спадне под 20 процента. Това е тенденцията, към която се стремим - да харчим това, което получаваме", каза депутатът от ГЕРБ.

Ангелова заключи, че финансовата система в България е стабилна и не очакваме да има някакви сериозни икономически сътресения.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК