Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какъв трябва да е новият председател на антикорупционната комисия?

Бюджет 2020 можеше да е по-добър, посочи Борис Ячев от НФСБ

11.11.2019 | 21:47 Редактор: Юлия Христова

Депутатите одобриха процедурните правила, по които ще бъде избран новият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Мястото остана вакантно след като Пламен Георгиев подаде оставка по обществен натиск през юли, причина за която стана скандалът около пристройката на терасата му.

"Професионалният профил на председателя на комисията се определя от закона. Трябва да е юрист със стаж поне 10 г., обществено приемлива фигура, да не е в конфликт на интереси, да има желание и енергия да се заеме с тази трудна работа", каза за "Денят ON AIR" зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев. 

На 20 неомври изтича срокът, до който може да се направят предложения за поста.

Ячев обясни, че номинираният кандидат ще трябва да изготви своя концепция как ще работи като председател.

"В тези 6 месеца, от илизането на Пламен Георгиев в отпуск, комисията работи с намален състав, там има липса на кадри. Въпреки че работи без председател, тя успя да се справи с предизвикателствата. През октомври направихме регулярно изслушване, над 1200 сигнала са проверени и свършеното е впечатляващо", посочи още събеседникът. 

"Бюджет 2020 е добър, но можеше да е още по-добър. Подкрепихме го в комисии, ще подрепим и в зала, но с резерви. Подрепяме, че приоритет са здравеопазване, образование и инфраструктура. Но смятаме, че повече пари трябваше да се заделят за пенсиите", допълни още той пред Bulgaria ON AIR. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК