Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В Бюджет 2020 липсвали структирни реформи в здравеопазването

От Лекарския съюз и Здравната каса зависи средствата да бъдат разпредели правилно

08.11.2019 | 22:00 Редактор: Кристина Крумова

Колко пари са отделени за здраве за следващата 2020 година и как трябва да бъдат разпределени те? Темата коментираха в студиото на "Денят ON AIR"  доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов" и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациетска организация.

"Правилно разпределни са тези пари, които водят до добър резултат - здрави пациенти, които не тежат на държавата. Въпреки, че парите тази година са повече, те отново не са достатъчно. Начинът, по който е разпределена общата сума, е проблем. Не виждаме така афишираната реформа", каза д-р Хасърджиев.

Според него е важно средствата в бюджета за здравеопазване да бъдат разпределени между болничната помощ и превенцията с акцент върху последната.

"Струкурната реформа, която е основата и гръбнака на цялото здравеопазване, липсва", смята Хасърджиев.

Доц. Спасков от друга страна настоя, че повече пари в бюджета са стъпка напред. 

"Винаги ще има недоволни, но ще има и хора, които ще получат повече медицинска помощ и по-големи заплати, но когато имаме допълнителни средства, ние ще вървим напред. Бяха отпуснати 400 милиона лева повече и това е добре. Да, те ще се харчат по същия начин, но ще има повече", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Спасков констатира, че е задача на договаряне между Лекарския съюз и Здравната каса парите да бъдат похарчени и разпределени по по-правилен начин.

Според него е дадена възможност болниците да имат повече пари и те трябва да се възползват от нея.

Д-р Хасърджиев беше категоричен, че единственият работещ вариант е солидарен модел, в които всички плащат спрямо доходите си, а ползват еднакви медицински услуги, а този модел се изразява в правилно организиране и изразходване на средствата.

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК