България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бюджет 2020: Нужни са повече пари за профилактика в здравеопазването?

Ефективността на парите за бизнеса трябвало да се следи внимателно

29.10.2019 | 08:35 Редактор: Юлия Христова

Сметките за Бюджет 2020 вече започнаха, но очаквано в плана на правителството няма никави изненади. От цифрите в проекта за следващата година става ясно, че не се очертава и желание за реформи. 

"Исторически погледнато това е най-щедрият бюджет, водещи са политиката по доходи и пенсионната политика. Бюджетът е какъвто е представен и съответства на политическата програма. Липсва ни воля за реформи", посочи за "България сутрин" Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

По думите му може би е трябвало повече воля за реформи в здравеопазването - повече пари за профилактика и превенция. Съкращения в администрацията с 10% пък щели осигурят средства за увеличаване на заплатите на останалите чиновници.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът проф. Христина Вучева обясни, че понякога е полезно да има дефицит, за да може да се осигури растеж. 

"В момента ни спасяват парите от ЕС да имаме валутен борд и растеж. Невъзможно е да има за всички необлагаем минимум. Ако се погледне бюджета внимателно, ще се види, че най-много пари се дават за бизнеса - чрез съфинансирането на така наречените програми, и трябва внимателно да се следи ефективността на парите", каза тя

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК