Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Американските дипломати в София били изненадани от събитията на 10 ноември

Коментар на Алексения Димитрова за събитията около Прехода

08.11.2019 | 21:50 Редактор: Ивет Арабова

30 години от началото на прехода! Каква е равносметката и поучихме ли се от грешките? 

"Бих искала да имаме повече свидетелства какво е било преди 30 години. Много интересни, нови неща излязоха в докладите на американския посланик по онова време - Сол Полански. Американските дипломати в София са били много изненадани от събитията на 10 ноември", каза в студиото на "Денят ON AIR" журналиста от вестник "24 часа" Алексения Димитрова.

По думите ѝ има доклад, който е пратен от България, и в него се казва, че "Москва има пръст в 10 ноември".

"В докладите, изпратени след 10 ноември, един от източниците на информация на Полански е Шарапов. Те двамата са били в абсолютни идеологически различия няколко дни преди това. Любопитен е този прочит на документите, защото подкрепят нещата с факти", коментира журналистката.

Димитрова обясни, че има документи, които е искала преди 9 години, а ги е получила това лято.

"Има един доклад от 16 или 17 ноември, в който Полански пише за своя среща с Луканов. В него пише "Луканов се опита да каже, че обядът ми с Петър Младенов е катализирал процесите и Прехода, но не смятам, че това е така", разказа Алексения Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя била изненадана и от доклад на Уилям Монтгомъри, който е озаглавен "1988 г. - Събужда ли се спящият?"

"Полански е бил по-малко информиран дори от заместника си - Монтгомъри за случващото се. В Съюза на българските журналисти имало пререкания между Милко Балев и Соня Бакиш. Това е една от първите податки, че нещо бушува в интелектуалните среди", каза още журналистката.

Вижте видеото с целия разговор с Алексения Димитрова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК