Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономисти: Правителството няма достатъчна амбиция за съществена промяна

Националната програма за развитие България 2030 е "беззъба", категорични са Мика Зайкова и Георги Вулджев

16.10.2019 | 22:15 Редактор: Ралица Братанова

Министерството на финансите представи Националната програма за развитие България 2030. 

"Анализът обхваща периода от 2007 до 2017 г. и е направен прилично, но така, че все едно ние сме сами в Европа и няма нужда да се сравняваме с другите. Имаме устойчив ръст, но нисък", категорична бе Мика Зайкова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ целите не са правилно позиционирани. Една от тях е  ускорение на технологичното развитие на България. Зайкова обясни, че ние сме на ниво 24,8% и планираме за 11 години да пораснем само със 7%.

И уточни, че така бихме настигнали Европа чак след 50 години, но тя ще продължава да се развива и се получава така, че винаги ще оставаме на последното място.

"Когато се прави дългосрочна програма, се очакват планове за по-съществена промяна на икономическото състояние на България. Няма нищо интересто в нея. Личи си, че няма амбиция в правителството. Аз дори поставям под съмнение, че ще се постигне тази ограничена цел, поставена от МС", коментира икономистът Георги Вулджев.

Експертите определиха Националната програма за развитие България 2030 като "беззъба".

По думите на Вулджев трябва да се проведат по-агресивни реформи. Един от проблемите според него е икономическото изоставане на някои райони спрямо други.

Той посочи, че Смолян, Кърджали, Монтана, Ловеч, Силистра, Разград, Търговище и Кюстендил са най-изоставащите градове.

Вулджев е на мнение, че данъчната централизация на общините е един от инструментите, които могат да ги стимулират.

"Дистанцията между средните заплати там и за страната става по-голяма. Децентрализацията ще даде възможност на самите общини да са по-гъвкави", обясни Вулджев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК