България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой у нас е беден и кой не? Икономиката забавя ход

Европа върви към рецесия, смятат експерти

13.08.2019 | 09:11 Редактор: Василена Василева

Кой у нас е беден и кой не? Предвижда се това да бъде определяно от нова методика. Промените са по предложение на социалния министър Бисер Петков. 

Методиката, по която в момента се определя линията на бедност, е въведена преди повече от 10 години - през 2006 и оттогава е актуализаирана само веднъж - през 2007 година. Според НСИ линията на бедност за миналата година е 321 лв, но според Евростат тя е била 351 лв.

"Проблемът е, че производството спада с 5,6% на годишна база. Това е най-големият спад от 2013 година насам. България се влияе от факторите, които движат световната икономика - търговската война между САЩ и Китай, пониженото потребление на Китай, което се отразява пък много върху икономиката на Германия, която е основен търговски партньор на страната ни", отбеляза в студиото на "България сутрин" икономистът Юлиан Войнов.

Икономистът Георги Вулджев пък допълни, че каквото и да направи държавата, в краткосрочен план би било изключително трудно да се повлияе на всички тези процеси.

"Това е една глобална тенденция. Върви се към рецесия, особено в Европа, тъй като в редица ключови страни се наблюдава забавяне на индустриалното производство и все по-слаб износ", каза още той.

Според националната статистика под прага на бедността в България живеят над милион и половина души или 22 на сто от населението на страната. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК