Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Рискът от офанзивата в Сирия - активиране на "Ислямска държава"

Използването на конфликта за изнудване е губеща стратегия, твърди Велизар Шаламанов

16.10.2019 | 22:00 Редактор: Юлия Христова

Турският президент категорично отхвърли исканията на САЩ за незабавно прекратяване на огъня. "Никога няма да обявим прекратяване на огъня", каза Ердоган в разговор с журналисти от CNN-Türk при завръщането си от посещение в Азербайджан. 

"Турските войски ще трябва да стигнат до целта си и тя е създаването на защитна зона по границата", заяви още президентът на Турция.

Преди това руският министър на отбраната Сергей Шойгу разговаря с американския си колега Марк Еспер за турската военна офанзива в Северна Сирия.

"Вярвам, че интересите на Турция и обществото ще са тези, които ще определят едно разумно действие оттук нататък. Въпросът е как нещата могат да се върнат в точката за нормални дипломатически преговори", посочи в "Денят ON AIR" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

По думите му основна цел на западните сили било справянето със заплахата "Ислямска държава", сега рискът бил да се "върне часовникът назад".

"Русия няма да рискува да е в открита конфронтация с турските войски. Основният риск е дали ще се стигне до активиране на "Ислямска държава", която беше сломена от Запада с помощта на кюрдските сили на място", посочи Шаламанов пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му използването на конфликта за изнудване е губеща стратегия. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК