Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Димов: Операцията в Сирия няма да доведе до нищо добро, това е война!

Премиерът Борисов свиква заседание на Съвета по сигурността

14.10.2019 | 20:43 Редактор: Василена Василева

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре заседание на Съвета по сигурността във връзка с изострянето на ситуацията в Сирия. Междувременно министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе категоричен, че в момента няма движение на мигранти към българската граница, както и че са изградени всички съоръжения по българо-турската граница, включително са поставени сензори и видеонаблюдение. 

"Операцията в Сирия няма да доведе до нищо добро. Това си е чиста война. А действията на Турция ще доведат до голяма дестабилизация и уронване на престижа на югоизточната ни съседка", коментира в студиото на "Денят ON AIR" бившият ни консул в Одрин Георги Димов.

Той отбеляза, че към момента само 5 държави са поркрепили Турция.

"Това е третата военна операция на турската армия. Намесата на Ердоган е една недопустима чиста интервенция - офанзива, както твърди Европейския съюз", допълни Димов.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че към момента пред Сирия на дневен ред стоят четири основни въпроса - за запазване териториалната цялост на страната, какво ще бъде политическото бъдеще на сегашния лидер Башар Асад, докъде ще се разпростре чуждестранното военно присъствие на територията ѝ и какво ще се случи с кюрдите.

"Ердоган няма да настани бежанци по буферните зони за сигурност. Това е пропаганда. Отношенията между суперсилите са доста сложни", каза още бившият ни консул в Одрин.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК