Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зинаида Златанова: Важно е да се намали усещането за корупция в Румъния

Какво се случва с политическото пространство в северната ни съседка?

11.10.2019 | 21:02 Редактор: Юлия Христова

Президентът на Румъния Клаус Йоханис започва консултации за сформиране на служебен кабинет. Дотук се стигна, след като вчера лявото правителство на Виорика Дънчила падна след вот на недоверие в парламента. Политическата криза в северната ни съседка може да забави и процеса по встъпване в длъжност на новата Европейска комисия. 

Причината - Букурещ все още няма официален нов кандидат за еврокомисар. Номинираната от Дънчила беше отхвърлена от Европейския парламент. Сега от опозицията настояват те да изберат следващия румънски еврокомисар.

"Оттеглянето на коалиционния партньор на Виорика Дънчила доведе до вота на недоверие. Беше ясно, че рано или късно ще се стигне дотук" коментира за "Денят ON AIR" бившият вицепремиер Зинаида Златанова.

Според нея като говорим за Румъния никога не се знаело с какво може да изненада нашия северен съсед. 

"Наблюдава се преструктуриране на политическото пространство там - разпаднаха се партии, създадоха се нови", обясни тя за Bulgaria ON AIR. 

По думите ѝ хората недоволстват заради не заради икономически проблеми, а заради засилващата се корупция.

Златанова подчерта, че в последните години имаме и силна дейност на антикорупционните структури в Румъния. 

"Най-важното е да се намали усещането за корупционна дейност там. Хората имат изключително тежко чувство за несправедливост", каза още тя.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК