Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Броят на двойките с репродуктивни проблеми расте, една от причините - възрастта

Коментар по темата от доц. Мария Юнакова и доц. Петя Андреева

10.10.2019 | 21:05 Редактор: Ралица Братанова

Софийски симпозиум по репродуктивна медицина за 13-а година ще събере водещи специалисти в НДК на 11 и 12 октомври. 

В програмата на тазгодишното издание са включени теми, свързани с последните медицински достижения от света на асистираните репродуктивни техники, акушерството и гинекологията,  феталната медицина, както и на най-добрите практики от онкопрофилактиката и ендоскопската гинекологична хирургия.

"Това са едни много ценни събития, защото водещи специалисти представят последните данни и техники за преодоляване на проблемите", обясни доц. Мария Юнакова в "Денят ON AIR".

По думите на доц. Петя Андреева репродуктивната медицина се практикува повече от 30 години и непрекъснато се усъвършенства.

"Крайната цел - достигането на бременност не се променя съществено въпреки усилията. Биологията не можем да я променим съществено. Трябва да кажем, че средният процент на забременяване вкъщи за месец е 33% при двойки, които нямат проблеми. Ние не можем твърде много да надграждаме този процент успеваемост", коментира още тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ лекарите се сблъскват с много проблеми, единият от които е възрастта. 

"Основна причина за увеличаването на честотата на репродуктивните проблеми са промени в начина на живот, свързани основно с изместване на репродуктивната възраст в контекста на образованието и изграждането на кариера за жената. И при мъжете има нарастване на т.нар. мъжки стерилитет, защото начинът на живот се е променил", обясни Юнакова.

По думите ѝ ако има стриктна система на диагностика, би могло в много кратък срок да се постави диагноза и да се проведе лечение. 

Специалистите призоваха пациентите да потърсят помощ, ако установят, че имат репродуктивен проблем.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.