fallback

Срещу фалшивите болнични: АИКБ настоява за период на изчакване

Предложението е първите 3 дни да не се изплащат от никого, посочи Васил Велев

30.09.2019 | 20:35 Автор: Василена Василева

Да се въведе период на изчакване при изплащане на болничните. За това настоява Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/. По проблема се проведе кръгла маса с участието на представители на социалното и здравното министерство, на НОИ, на законодателната и изпълнителната власт. 

"През последните няколко години има увеличение на издадените болнични листове. До 2012 година се наблюдава плавно намаляване на болничните листи, но след това те се увеличават двойно", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"Нашето предложение е да се въведе период на изчакване от 3 дни, в който да не се изплаща обезщетение от никого, след което да се включи работодателят като страна, която да плаща част от обезщетението и след това периодът на обезщетение да се поема от Националния осигурителен институт /НОИ/", посочи той.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България има предложения за промени и допълнения в нормативните документи, регламентиращи ползването на обезщетения за временна и трайна нетрудоспособност. 

Предложенията са свързани с оптимизиране на дейностите по издаването на болнични и контрола, съответно санкциите за недобросъвестни ползватели на обезщетения за временна нетрудоспособност. От сдружението предлагат отговорност да носи и ползвателят на обезщетението за временна нетрудоспособност.

"На практика издаването на болничен лист, който не отговаря на действителното здравословно състояние на работника, е ненаказуемо деяние. И е много изгодно. През последните 3 години, от 2016 до 2018 година, са били обжалвани 10 000 болнични, отменени са 3 000 от тях, а са наказани само средно 7 лекари на година. Контролът е много труден", обясни Велев в студиото на "Денят ON AIR".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback