Предложение: Болничният да се анулира, ако пациентът не се лекува у дома

Контролът може да е на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни

27.09.2019 | 19:06 Редактор: Василена Василева

Анулиране на болничничния лист, ако пациентът не се лекува у дома, не спазва режима, предписан от лекаря и не се явява на контролни прегледи. Това предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари като мярка срещу мнимите болни.

При съмнения за фиктивен болничен, работодателят или Националният осигурителен институт могат да изискат от здравните служби да проверят пациента в дома му и при открити нарушения да анулират болничния. Такава е практиката в Италия, разказа пред Новините ON AIR Ася Гардели, която от години живее на Ботуша.

Установени и строго регламентирани са часови пояси, както за държавния, така и за частния сектор, в които служителят в болничен трябва да бъде открит вкъщи при евентуална проверка, споделя още тя.

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага болничният да бъде анулиран, ако пациентът не спазва наложения му режим, не се яви на контролен преглед и не представи резултатите от допълнителните изследвания. А контролът може да е на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни. 

Репортаж на Даяна Георгиева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК