fallback

Султанка Петрова: Изключително важно е да осигурим достоен живот на възрастните

Социалното министерство разработва Национална стратегия за по-активния им живот

30.09.2019 | 20:15 Автор: Ралица Братанова

Близо 7% от българските пенсионери продължават да работят. В контекста на демографската ситуация и все по-застаряващото население са нужни мерки хората да продължат да работят, колкото е възможно по-дълго.

"Бързото застаряване на населението е световен феномен. Именно заради това разработихме Национална стратегия за активния живот на възрастните хора. Тя има няколко акцента, като един от най-важните е живот в добро здраве, сигурност, достойнство", коментира заместник-социалният министър Султанка Петрова в "Денят ON AIR".

Други приоритети на стратегията ще бъдат достъп до здравни грижи, обучение през целия живот и участие в обществените дебати.

"За нас е изключително важно да осигурим достоен живот на възрастните хора, защото те са моста между поколенията. Ние сме им изключително длъжни. Най-важното, на което трябва да акцентираме, е доброто здраве", категорична бе Петрова.

По думите ѝ възрастните хора съдържат потенциал, който трябва да използваме. 

"Националната стратегия ще се изпълнява чрез двугодишни програми, в които ще са включени различните министерства. Тя не може да се изпълнява от едно мнистерство, защото тази политика е хоризонтална", уточни зам.-социалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че е много важно да има съдействие от страна на местната власт, за да могат да се изпълняват целите на стратегията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback